Ön is tehet Kishantos megmentéséért! Ön is csatlakozhat az alábbi nyílt levélhez!

 

Tizenhárom civil szervezet nyílt levélben fordult a társadalomhoz és a közhatalomhoz a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Ökológiai Mintagazdaságának megmentése érdekében.


A nyílt levélhez továbbra is lehet csatlakozni magánszemélyként és civil szervezetként is. Ehhez nem kell mást tenni, mint megírni a csatlakozó nevét az alábbi címre: savekishantos@gmail.com

 

El a kezekkel a kishantosi biogazdaságtól!

- nyílt levél -

 

"Mi, e nyílt levelet aláíró szervezetek és személyek elfogadhatatlannak tartjuk a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) döntését, melynek alapján a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ez év november 1-jétől egyetlen hektár állami föld bérletére sem lesz jogosult az eddig általa művelt területből. Ez egyenlő az európai hírű biogazdaság és népfőiskola halálos ítéletével.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ a magyar és a német kormány megállapodása alapján jött létre 21 év munkájának eredményeként a biogazdálkodás és az ehhez kapcsolódó oktatás támogatása érdekében. Ez a nonprofit szervezet egy európai szinten is egyedülálló programot valósított meg az elmúlt időszakban. A legszigorúbb minősítésű (BioSuisse) biogazdálkodást folytat az adott területen, és az ebből befolyó összeget népfőiskola működtetésére fordítja. Ami itt megvalósult, az pontosan a kormány által kidolgozott és elfogadott Nemzeti Vidékstratégia céljait tükrözi. A magyar vidéknek ilyen központokra lenne szüksége ahhoz, hogy működésükkel, tudásukkal segítsenek abban, hogy mezőgazdasági termelésünk hosszú távon fenntarthatóvá, jövedelmezővé váljon. Kishantos a tiszta, vegyszermentes mezőgazdaságot, egészséges táplálékunkat, a közösségi érdekeknek az egyéni érdekek fölé helyezését képviseli Magyarországon.

A kishantosi gazdaság 452 hektár állami földterületen folytatta tevékenységét - a korábbi kormányközi megállapodás alapján - melynek bérleti joga 2013. október 31-én lejár. A földterület jövőbeni hasznosítására a Magyar Állam képviseletében az NFA már tavaly meghirdette a területeket. Az eddig eredményesen működő egységes területet tíz részre szabdalták. Ezek mindegyikére természetesen a kishantosi biogazdaság is benyújtotta pályázatát, hiszen a jövőben is szeretné folytatni mintaértékű nonprofit tevékenységét. Az NFA azonban úgy döntött, hogy új, zömében nem helyben lakó „gazdálkodók” és egy gazdasági társaság kapják a területeket. Egyetlen négyzetcentimétert sem hagytak az eddig példásan működő Kishantosi Vidékfejlesztési Központnak, ellehetetlenítve ezzel további működését. Még az NFA belső ellenőrzése szerint is nagyrészt szubjektív és nem szakmai szempontok szerint történtek a döntések az állami földek pályázatainak ügyében. A határozathozatali folyamat átláthatatlan, a pályázatok titkosak, így az NFA-nak nem sikerült eloszlatnia azt a gyanúnkat, hogy az eljárást a háttérből manipulálták.

Nem hagyhatjuk, hogy az évtizedek óta a közösséget szolgáló Központ öncélú politikai csatározások martalékává váljon. Követeljük a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ területeit érintő földbérleti pályázat eredményének megsemmisítését! Felszólítjuk a Nemzeti Földalap vezetését, hogy a korábbi pályázatot érvénytelenítse, bontsa fel a már megkötött szerződéseket és biztosítsa a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ további működését! Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter úrtól és Orbán Viktor miniszterelnök úrtól elvárjuk, hogy biztosítsák a Nemzeti Vidékstratégia elveinek gyakorlati megvalósítását.

Jelen levelet aláírók kijelentjük, hogy minden eszközt felhasználunk, hogy a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ tovább folytathassa az egész társadalom érdekében végzett, nemzetközileg is elismert tevékenységét.

Budapest, 2013. október 2."

 

Kezdeményező szervezetek:
Föld Színház Műhely
Gazdálkodó Családok Egyesülete
Greenpeace Magyarország Egyesület
Krétakör
Levegő Munkacsport
Magyar Agrár-Környezetgazda Egyesület
Magyar Madártani- és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Népfőiskolai Társaság
Magyar Természetvédők Szövetsége
Szövetség az Élő Tiszáért
Védegylet
Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége
WWF Magyarország

 

Csatlakozó szervezetek (2013. okt. 10-i állapot):
Bibó István Népfőiskolai Alapítvány
BME Egyetemi Zöld Kör
Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület
BTSSZ Természetvédő és Természetismereti Bizottság
Budapest-környéki Népfőiskolai Szövetség
CEEweb a Biológiai Sokféleségért
Civil Kollégium Alapítvány
CSEMETE Egyesület
Csereháti Információs Központ
DEHÖK Hallgatói Környezetvédelmi Bizottság
ELTE Környezettudományi Klub
Föld Napja Alapítvány
Francovilla Egyesület
Gaja Környezetvédő Egyesület
Galgamenti Népfőiskola
GATE Zöld Klub Egyesület
Grassalkovich Oktatási és Kulturális Alapítvány
Gyönki Baráti Kör Egyesület Népfőiskolája
Helyi Kisközösségek Közhasznú Nonprofit Kft.
Hernádszentandrás Község Önkormányzata
Homokrészi Tanyavilágért Egyesület
IDEÁL Életreform Népfőiskola Közhasznú Egyesület
Kalocsakörnyéki Környezetvédelmi Egyesület
Keresztúri Társas Kör
Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Magfejtő Közhasznú Alapítvány
Magonc Alapítvány
Magyar Antidiszkriminációs Közhasznú Alapítvány
Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség
Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület
Napi Elemózsia Közösség
Nők a Balatonért Egyesület
Összefogás Hernádszentandrásért Alapítvány
Pejkó Lovassport Egyesület
Silvavitae Természetvédelmi Egyesület
Sréter Ferenc Népfőiskolai Egyesület
SZIKE Környezet-és Egészségvédelmi Egyesület
SZTE TITOK Klub
Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért
Természetes Életmód Alapítvány
TIKOPIA Országos Zöld Hallgatói Hálózat
Zöld Akció Egyesület
Zöld Kapcsolat Egyesület
Zöld Óvoda Hálózat Egyesület
Zöld Pók Alapítvány
Zöld Pont Alapítvány

 

És megannyi magánszemély…
 

A fenti nyílt levélhez várják további civil szervezetek, valamint magánszemélyek csatlakozását a savekishantos@gmail.com drótlevélcímen.

 

Kishantosi ügy előzményeiről olvasható, látható, valamint hallható: itt és itt.

 

Fórum-lehetőség: itt.